dinsdag 25 augustus 2015

'Nieuw overleg 'Normandische vier' eind september'

Een nieuwe ontmoeting van de Oekraïense president Petro Porosjenko en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin kan eind september plaats hebben voorafgaand aan een vergadering van de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Het is de bedoeling dat zij samen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande gaan overleggen in het zogenoemde Normandische format. Dat meldt de Duitse nieuwssite Schwaebisch.de. De vier spraken elkaar eerder over het conflict in Oost-Oekraïne in de Wit-Russische hoofdstad Minsk, de laatste keer afgelopen februari.

Porosjenko, Merkel en Hollande spraken elkaar gisteravond in Berlijn. Daar hadden ze het onder meer over de vraag of meer deelnemers bij de onderhandelingen betrokken moeten worden. De pas aangetreden Poolse president Andrzej Duda wil dat buurlanden als Polen ook een stem moeten krijgen. Zowel Merkel als Porosjenko zeiden na het overleg van gisteravond dat ze daar geen behoefte aan hebben.

Hollande maakte vanmorgen op een bijeenkomst met buitenlandse diplomaten bekend dat hij mogelijk binnenkort een gesprek met de Russische president Vladimir Poetin heeft in Parijs.

Bronnen: Unian, Kyiv Post

Geen opmerkingen: