Het zelfbewustzijn van de Oekraïners is in de afgelopen anderhalf jaar fors toegenomen. Dat blijkt uit een opiniepeiling van de Nationale Academie van Wetenschappen. Met 67 procent die zegt trots te zijn op het eigen land wordt een record gevestigd. De trend zat er vorig jaar al in toen 61 procent zei trots te zijn op Oekraïne.
Er was al eerder een periode waarin veel Oekraïners trots waren op hun land, namelijk in 2005 na de Oranjerevolutie. Toen bleek 51 procent in meer of mindere mate trots te zijn. het dieptepunt was een jaar eerder, in 2014, toen slechts 37,7 procent zich trots toonde.
Zoals te doen gebruikelijk, en ditmaal vanwege de oorlog in de Donbas goed verklaarbaar, liggen de opvattingen in oost en west weer ver uiteen. Is in het westen van het land 79,8 procent trots en in het midden 71,4 procent, in het het zuiden en oosten is dat toch een stuk minder met respectievelijk 65,4 en 59,1 procent. Van de inwoners van de Donbas is slechts 45,4 procent in meer of mindere trots op het eigen land. Daar is 23,6 procent niet trots.
Van de ondervraagde Oekraïners voelt 58 procent zich in de eerste plaats Oekraïner, terwijl 23 procent van hen zich vooral met eigen dorp of stad verbonden voelt. Slechts 6 procent heeft 'iets' met de eigen provincie. In de Donbas voelt maar 39 procent zich Oekraïner, terwijl 25 procent zich vooral met de eigen woonplaats verbonden voelt. Hier is 20 procent vooral inwoner van de provincies Donetsk of Loehansk.
De ondervraagden zijn blij met de decentralisatie van het bestuur, zo blijkt 42 procent voorstander van een eenheidsstaat met meer bevoegdheden voor het lokale en regionale bestuur. Tegelijkertijd vindt 37 procent het prima zoals het nu geregeld is. Slechts 8 procent voelt voor een federale staat, een bondsrepubliek Oekraïne.
De Onafhankelijkheidsverklaring van 1991 is volgens 37 procent de belangrijkste historische gebeurtenis, terwijl 31 procent dat vindt van de overwinning op Nazi-Duitsland. Kozakkenleider Bohdan Chmelnitski is volgens 29 procent van de ondervraagden de belangrijkste historische figuur, met 21 procent gevolgd door Michailo Hroesjevski, president van het onafhankelijke Oekraïne voor de Eerste Wereldoorlog. Prins Volodimir de Grote van de Kiev-Russen komt met 18 procent op een derde plaats.
Als historische figuren in negatieve zin worden in de peiling genoemd de ex-president Viktor Janoekovitsj (51 procent), de Sovjetleiders Josef Stalin (42 procent) en Vladimir Lenin (19 procent). Opvallend is dat Lenin zijn derde plaats moet delen met oud-president Viktor Joestsjenko.
Bron: Kyiv Post
Geen opmerkingen:
Een reactie posten