maandag 24 augustus 2015

Merkel bezorgd om veiligheid waarnemers OVSE

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil dat de veiligheid van de waarnemers van de OVSE gewaarborgd wordt in Oost-Oekraïne en dat zij hun werk kunnen doen, omdat zij de enigen zijn die objectief kunnen oordelen over wat de strijdende partijen doen en laten. De waarnemers liggen in de bezette gebieden in toenemende mate onder vuur, soms zelfs letterlijk.

''We moeten er met z'n allen voor zorgen dat zij overal mogen komen, ook bij de grens met Rusland. Ook om te kunnen constateren of er nu wel of geen Russische militairen in Oekraïne zijn'', zei Merkel na afloop van het onderhoud dat zij en de Franse president Francois Hollande aan het begin van de avond hadden met de Oekraïense president Petro Porosjenko.

Porosjenko haalde vanochtend nog flink uit naar Rusland en de separatisten in de Donbas. Hij vergeleek het 'project' Novarussia, zoals de separatisten dat wilden vestigen, met Mordor, de donkere wereld uit Tolkien's boek Lord of the Rings.

Merkel zei dat zij en Hollande naar de Oekraïense visie hebben geluisterd en dat de Russische president Vladimir Poetin een telefoontje kan verwachten waarin ook zijn mening wordt gevraagd. Hollande wees op de noodzaak van meer overleg om tot een oplossing te komen. ''Met ons gesprek van vanavond hebben we ons voorbereid op nieuwe besprekingen volgens het Normandische format.'' Dit format houdt in dat de leiders dan wel de ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk de koppen bij elkaar steken.

Hollande benadrukte dat het Minsk-2 akkoord volledig moet worden uitgevoerd. Daar hoort ook bij dat lokale verkiezingen in de Donbas alleen volgens de Oekraïense wetgeving gehouden mogen worden.

Over een eventuele toezegging van president Porosjenko om autonomie voor de bezette gebieden in de grondwet op te nemen, zoals vooraf gespeculeerd, werd na afloop van de bespreking niets gezegd.

Bronnen: Ukraine Today, Tass

Geen opmerkingen: