zaterdag 22 augustus 2015

Meer verzet tegen grondwetsherziening

Het nadrukkelijk noemen van een speciale status voor de door de separatisten bezette gebieden is rampzalig voor het land, meent de activistische beweging 21 November. De beweging steunt de oproep die jonge politici een week geleden deden aan president Petro Porosjenko om niet toe te geven aan de separatisten en roept de bevolking op om tegen de grondwetsherziening te protesteren.

''Onze grondwet kan niet worden gewijzigd enkel en alleen om Rusland of zelfs de landen die ons steunen te plezieren. Daarvoor is de grondwet te belangrijk. Bovendien, als de bezette gebieden een speciale status krijgen, dan betekent dat het begin van het einde van Oekraïne'', valt te lezen op de website van 21 November.

Net als de jonge politici vindt de beweging dat president Petro Porosjenko zijn voorstel tot grondwetsherziening in moet trekken. Die is in een eerste stemming al door het parlement goedgekeurd. Het Constitutionele Hof heeft daarna ingestemd met het benoemen van de decentralisatie van het bestuur in de grondwet en het parlement houdt de tweede, beslissende stemming op maandag 31 augustus.

21 November vindt echter dat 'de maatschappij' - de bevolking en deskundigen - eerst ook nog moet worden gehoord.
 
Bron: ZIK

Geen opmerkingen: