maandag 31 augustus 2015

Updates: Gewonden bij protest tegen decentralisatie

Bij het parlementsgebouw wordt gevochten tussen tegenstanders van de bestuurlijke decentralisatie en de Nationale Garde die daarbij traangas, rookgranaten en rubber kogels gebruikt. Er zouden meerdere gewonden zijn. De demonstranten, vooral aanhangers van de ultranationalistische Rechtse Sektor en de nationalistische partij Svoboda, gooien met stenen en waterflessen naar de soldaten. Ze wilden het parlementsgebouw bestormen, maar zijn inmiddels teruggeduwd. Het is nu relatief rustig.

Een nog onbekende man zou een granaat hebben gegooid. Bij de daarop volgende explosie raakten vijftien soldaten gewond. Dit nieuws is inmiddels bevestigd door parlementslid Anton Heratsjenko van het Volksfront, tevens adviseur van minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken. Voor het leven van een aantal gewonden wordt volgens hem gevreesd.

Ooggetuigen melden dat er zes of zeven explosies zijn geweest, maar daar kunnen ook de traangas- en rookgranaten mee zijn bedoeld die de Nationale Garde en de politie gebruikten om de demonstranten op afstand te houden. Er zou sprake zijn van een vijftigtal gewonden, meldt tv-zender Hromadske. Naar de granaatgooier wordt nog gezocht. Inmiddels zijn al wel meerdere arrestaties verricht onder de demonstranten.

De gebeurtenissen zijn live te volgen bij 112 Ukraina en Espreso.

Bronnen: Kyiv Post, Tass, Unian, Hromadske

Geen opmerkingen: