zaterdag 29 augustus 2015

Meeste Oekraïners zien Rusland als agressor

Ruim 70 procent van de Oekraïners ziet Rusland als de agressor, terwijl bijna 65 procent de zelfuitgeroepen volksrepublieken van de separatisten in Donetsk en Loehansk als terroristische organisaties beschouwt. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het Razoemkov Centrum. Iets meer dan de helft van de ondervraagden vindt dat het conflict in het oosten van het land is uitgelokt door Rusland, terwijl een kwart hierin een strijd tussen de Verenigde Staten en Rusland zit om Oekraïne in de eigen invloedssfeer te krijgen of te houden.

Voor 13,6 procent gaat het hier om een burgeroorlog, terwijl 8,7 procent meent dat Rusland niet bij het conflict betrokken is en dat het Russische leger niet actief is in de Donbas. Daar staat tegenover dat 34,5 procent wil dat het Oekraïense leger de door de pro-Russische rebellen bezette gebieden terug verovert. De separatisten hebben volgens 64,9 procent niet het recht om de bevolking te vertegenwoordigen, terwijl 16,3 procent meent dat dit wel het geval is.

Van de ondervraagden wil 28,5 procent dat deze gebieden een speciale status - lees: autonomie - krijgen, terwijl 19,9 procent wel af wil van de bezette gebieden. De grondwetsherziening die decentralisatie van het bestuur mogelijk maakt, en voor de bezette gebieden verregaande autonomie, krijgt de steun van 36,5 procent, terwijl 39,2 daar tegen is.

De gevolgen van de beide Minsk-akkoorden, zoals het nauwelijks nageleefde staakt-het-vuren, worden door 44 procent negatief beoordeeld. 12 procent is er positief over, terwijl 23 procent geen mening heeft.

De peiling werd door Razoemkov in heel Oekraïne gehouden, met uitzondering van de bezette gebieden en de door Rusland geannexeerde Krim.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: