De Amerikaanse regering adviseerde om een militaire confrontatie met het Russische leger uit de weg te gaan toen dat de Krim bezette in maart vorig jaar. Dat schrijven Josh Rogin en Eli Lake in een artikel voor Bloomberg View. Het was geen opdracht vanuit Washington, slechts een advies dat wel door de Oekraïense regering werd opgevolgd.
Het was niet precies duidelijk wat Rusland van plan was en het Oekraïense leger was zeker niet opgewassen tegen de Russische Spetznas, de speciale troepen die overal op het schiereiland opdoken. Bovendien was er geen gekozen regering op dat moment, slechts een interim-kabinet en een interim-president in de persoon van parlementsvoorzitter Oleksander Toertsjinov.
Maar vooral de onvoorspelbaarheid van Russische president Vladimir Poetin baarde de Verenigde Staten zorgen. Zou het Oekraïense leger het gevecht op de Krim aan gaan, dan zou dat Poetin er toe kunnen bewegen om een grotere militaire invasie in gang te zetten. Zoals in 2008, toen Poetin een flink deel van Georgie bezette nadat het leger van dat land terug vocht. Nog altijd bezet het Russische leger twee Georgische provincies.
Dat de speciale troepen van het Russische leger - de 'groene mannetjes' - de Krim zouden bezetten, was een volslagen verrassing voor de Amerikaanse regering. De inlichtingendiensten hielden het Congres een etmaal voor het begin van de invasie nog voor dat de grote Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne slechts bluf was.
In Kiev liepen de meningen uiteen toen de invasie begon. Er gingen stemmen op om te vechten voor het behoud van de Krim. In dat licht werd besloten te vragen welke militaire steun de Verenigde Staten in dat geval zouden bieden. Zonder die steun zou het een kansloze missie worden. Vanuit Washington kwam toen het advies om geen verzet te plegen, om Poetin niet uit te dagen.
Nog altijd weigert de Amerikaanse regering militaire steun aan Oekraïne, opnieuw met als argument dat het te riskant is om Poetin uit te dagen.
Bron: Unian
Geen opmerkingen:
Een reactie posten