maandag 24 augustus 2015

Separatisten hopen op Oekraïense concessies

De separatisten verwachten dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande later vandaag de Oekraïense president Petro Porosjenko de wacht aanzeggen. ''Europa is tegen deze oorlog. En ik hoop dat Merkel en Hollande Porosjenko er van zullen overtuigen dat hij zich aan het Minsk-2 akkoord moet houden. We hopen daar heel erg op'', aldus Denis Poesjilin die de separatisten in Donetsk vertegenwoordigt bij de besprekingen van de zogenoemde contactgroep.

Tegen het eigen persbureau DNA zei Poesjilin dat de bevolking van de Donbas nog meer vernielingen en slachtoffers te wachten staat als de Oekraïense regering de separatisten blijft aanvallen.

Ook de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken verwacht van Merkel en Hollande dat ze op Porosjenko in zullen praten om inschikkelijker te zijn. ''Duitsland en Frankrijk hebben zich immers aan het Minsk-2 akkoord verbonden.'' Lavrov meent dat in dat geval over twee dagen zaken zijn te doen als de contactgroep met vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland, de separatisten en de OVSE weer bijeen komt.

Porosjenko reist vanmiddag, na de viering van de 24e Onafhankelijkheidsdag in Kiev, naar Berlijn voor een ontmoeting met Merkel en Hollande. Er wordt gespeculeerd dat de Oekraïense president bereid is één concessie te doen aan de separatisten. Dat zou explicite vermelding in de grondwet kunnen betreffen van verregaande autonomie voor de bezette gebieden in Donetsk en Loehansk.

Bron: Tass

Geen opmerkingen: