Oekraïne wacht een belangrijke week, waarin de 24e Onafhankelijkheidsdag wordt gevierd en president Petro Porosjenko hoopt zaken te kunnen doen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande. Intussen probeert minister Natalie Jaresko van Financien toch nog tot overeenstemming te komen met geldschieters om een bankroet af te wenden en wordt in de Oekraïense politiek volop gelobbyd om een twee derde meerderheid te krijgen voor de grondwetsherziening die de decentralisatie van het bestuur mogelijk te maken.
Analist Timothy Ash van de Japanse financiële dienstverlener Nomura International constateert dat bij de jaarlijkse viering van de Onafhankelijkheidsdag morgen is afgestapt van het gebruikelijke militaire machtsvertoon, terwijl Porosjenko later op de dag naar Berlijn vliegt voor een ontmoeting met Merkel en Hollande waar veel van wordt verwacht.
Ash legt daarbij een verband met het bezoek afgelopen week van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken aan Moskou. Frank-Walter Steinmeier zou daar te horen hebben gekregen dat het Westen meer moet doen om de in februari in Minsk gemaakte afspraken na te komen.
De grondwetsherziening voor de decentralisatie is er daar één van. Die herziening sluit alles uit wat de nationale veiligheid en de buitenlandse politiek betreft, terwijl de separatisten in de Donbas en wellicht ook Rusland volgens Ash streven naar het Zwitserse kanton-model, waarbij de kantons - in Oekraïne de oblasten - het vetorecht hebben in nationale zaken, maar ook waar het zaken betreft als het lidmaatschap van de NAVO of de Europese integratie.
''De Oekraiense regering kan hier niet aan toegeven, want dat komt neer op politieke zelfmoord. Een dergelijke grondwetsherziening is hier namelijk niet bedoeld ter verbetering van het bestuur, van de democratie of om de bevolking in het oosten meer zeggenschap te geven, maar om de Westerse oriëntatie en de hervormingen van de regering tegen te gaan'', meent Ash.
De in gang gezette grondwetsherziening is onacceptabel voor de separatisten, en daarmee niet uitvoerbaar in de bezette gebieden. Van lokale verkiezingen volgens de Oekraïense wet komt het daar volgens de analist ook niet en daarmee vervalt ook de afspraak dat Oekraïne weer zeggenschap krijgt over de hele grens met Rusland.
Intussen blijft het oorlogsgeweld voortduren. In de afgelopen weken is het aantal aanvallen van de pro-Russische rebellen steeds verder opgelopen, ondanks het staakt-het-vuren. Ook de 'neutrale' OVSE ligt steeds meer onder vuur bij de separatisten.
Ash meent dat de boodschap vanuit Moskou is dat de situatie er in de Donbas niet beter op wordt als de grondwetsherziening toch van kracht wordt. Er zijn ook berichten dat opnieuw sprake is van een Russische troepenopbouw aan de grens. ''Opvallend is dat Oekraïne afgelopen week geprobeerd heeft om verdere escalatie te voorkomen, waarschijnlijk om te voorkomen dat Porosjenko morgen de kous op de kop krijgt in Berlijn.''
Bron: Ukraine Business Online
Geen opmerkingen:
Een reactie posten