woensdag 26 augustus 2015

VS en EU veroordelen proces Sentsov en Koltsjenko

Buitenlandchef Federica Mogherini van de Europese Commissie heeft de veroordeling van filmregisseur Oleg Sentsov en ecoloog Oleksandr Koltsjenko een schending van de internationale regels genoemd. ''Russische rechters zijn niet bevoegd om zaken te behandelen die zich buiten de internationaal erkende grenzen van hun land hebben afgespeeld'', aldus Mogherini in een verklaring waarin zij opnieuw eist dat Sentsov en Koltsjenko onmiddellijk op vrije voeten moeten worden gesteld en Rusland veilig kunnen verlaten.

Diezelfde eis komt ook van de Verenigde Staten, zij het dat hier de naam van de Oekraïense helikopterpiloot Nadia Savtsjenko ''en alle andere gijzelaars'' aan toe wordt gevoegd in een verklaring die woordvoerder John Kirby van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft afgelegd. 

Over Sentsov en Koltsjenko zei Kirby: ''Ze werden op Oekraïens grondgebied opgepakt en in Rusland gevangen gezet, terwijl ze tegen hun zin tot Russische staatsburgers verklaard. Bovendien werden bezoeken van hun advocaten en familieleden tot een minimum beperkt, terwijl ze al langer dan een jaar gevangen hebben gezeten.'' 

De veroordeling van Sentsov en Koltsjenko tot respectievelijk twintig en tien jaar in een strafkamp met streng regime wegens ''terroristische activiteiten'' is volgens de Verenigde Staten onterecht en slechts bedoeld om tegenstanders van de Russische annexatie van de Krim de mond te snoeren.

Bronnen: Interfax, Ukrinform

Geen opmerkingen: