zaterdag 29 augustus 2015

'Zonder corruptiebestrijding is alles zinloos'

Oekraïne moet veel meer doen om de corruptie te bestrijden en het ondernemersklimaat te verbeteren, anders hebben volgens de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) alle andere inspanningen om een bankroet te voorkomen weinig zin. Francis Malige, directeur Oost-Europa en de Kaukasus van de EBRD, zegt volgens Bloomberg in een interview dat hij weliswaar enige vooruitgang ziet, maar dat dit verre van voldoende is.

Op de jaarlijkse corruptie-index van Transparancy International staat Oekraïne op de 142e plaats (van 175 landen), gelijk met Oeganda en achter Rusland en Kirgizië. ''De corruptie is wijdverbreid en zit diep in de samenleving'', constateert Malige. Hij noemt de aanstelling van politieagenten-nieuwe-stijl en de introductie van digitale aanvragen ''vooral symbolisch'', omdat de corruptie in de hoogte kringen nog altijd ongemoeid blijft. Hij noemt met name de greep die de oligarchen op de Oekraïense politiek hebben.

''Als daar niets aan verandert, dan helpt al dat geld uit het buitenland niet'', meent hij. Toch heeft Malige ook wat positiefs te melden. ''Dit is sinds 1991 wel de regering die het meeste doet om het land te hervormen, een regering met veel dynamiek en de bereidheid tot veranderen.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: