vrijdag 28 augustus 2015

'Rusland, haal het geld maar bij Janoekovitsj'

Premier Arseni Jatsenjoek heeft Rusland opgeroepen om de voorwaarden over te nemen van het gisteren gesloten akkoord met een groep van vooral Amerikaanse geldschieters. Dat zou inhouden dat een vijfde deel van de schuld van 3 miljard dollar wordt kwijtgescholden. Rusland gaf gisteren al te kennen dat het daar niet over piekert en eist dat het buurland in december 3 miljard dollar over maakt.

Jatsenjoek zei vandaag dat Rusland ex-premier Viktor Janoekovitsj en diens premier Mikola Azarov maar ter verantwoording moet roepen. ''Deze bandieten zijn er met het geld vandoor gegaan. Mijn advies aan Rusland: ze hebben politiek asiel bij jullie gekregen, roep ze maar ter verantwoording. Of beter nog: stuur ze terug naar ons. Dan halen wij het geld wel bij ze terug.''

Oekraïne kan nog altijd zelf besluiten die 3 miljard dollar helemaal niet terug te betalen. Althans, voorlopig niet. Het parlement nam eerder deze zomer een wet aan die het mogelijk maakt om terugbetaling van leningen en zelfs de rente op te schorten als de staatskas het niet toelaat. Oekraïne balanceert al enige tijd op het randje van een bankroet.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: