maandag 31 augustus 2015

Minister Avakov houdt Tiahnibok verantwoordelijk

Minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken houdt de nationalistische partij Svoboda en haar leider Oleh Tiahnibok verantwoordelijk voor de rellen van vanmiddag bij het parlementsgebouw. ''Dit is een misdaad waarvoor ik Oleh Tiahnibok persoonlijk verantwoordelijk houd'', vindt Avakov.

Hij zei niet te begrijpen waarvoor het nodig was om zo tekeer te gaan dat er een dode en 122 gewonden moesten vallen. ''Tiahnibok stuurde geen demonstranten, maar criminelen naar het parlementsgebouw. Is dit soms omdat hij geen deel uitmaakt van de regering?'' De minister zegt dat hij videobeelden heeft gezien waarop Tiahnibok vlakbij een soldaat van de Nationale Garde staat als die wordt geslagen. De partijleider van Svoboda zou niet hebben ingegrepen.

Twintig gewonde soldaten hebben zich volgens Avakov eerder verdienstelijk gemaakt bij gevechten met de pro-Russische rebellen. ''Het zijn mensen die promotie hebben gemaakt en onderscheidingen hebben ontvangen voor hun moed.''

Ook premier Arseni Jatsenjoek haalde fel uit. Hij wil ''als inwoner van dit land'' dat de man die een handgranaat gooide een levenslange gevangenisstraf krijgt. ''Zoals het in onze Strafwet staat''. 

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: