donderdag 27 augustus 2015

Steun voor president en kabinet kalft verder af

President Petro Porosjenko heeft nog de volledige steun van 24 procent van de bevolking, terwijl 67 procent in meer of mindere mate het niet eens is met zijn beleid. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het bureau Rating. Porosjenko's populariteit stond in september vorig jaar, een krap halfjaar na zijn aantreden, op 55 procent. Destijds was slechts 35 procent het niet eens met zijn beleid.

Ook het kabinet van premier Arseni Jatsenjoek deelt in de malaise. Stond in september 2014 nog 48 procent achter het kabinet, nu is dat nog maar 10 procent. Van de ondervraagde Oekraïners geeft 84 procent nu aan het kabinetsbeleid in meer of mindere mate af te keuren, tegen 42 procent bijna een jaar geleden.

Het parlement doet het volgens nog maar 9 procent goed, terwijl 84 procent het daar niet mee eens is. Bijna een jaar geleden was dat respectievelijk 17 en 73 procent.

Van de vooraanstaande politici kan burgemeester Andrej Sadovi van Lviv, tevens partijvoorzitter van Zelfredzaamheid, met 36 procent op de meeste steun vanuit de bevolking rekenen. Porosjenko komt uit op 27 procent. Daarna volgen Dmitro Jarosh (leider Rechtse Sektor), Oleh Liasjko (leider Radicale Partij) en Vitali Klitsjko (burgemeester van Kiev) met elk 25 procent.

Partijleider Joelia Timosjenko van de Moederlandpartij is populair bij 22 procent, parlementsvoorzitter Volodimir Grojsman bij 20 procent. Minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken en partijleider Oleh Tiahnibok van Svoboda komen beiden uit op 19 procent.

Van de ondervraagden bleek 64 procent zeker van plan om te gaan stemmen bij de lokale verkiezingen op zondag 25 oktober, terwijl 28 procent het stemlokaal wil mijden. Nog eens 8 procent twijfelt. 
De peiling werd door Rating uitgevoerd in heel Oekraïne, met uitzondering van de Krim en de bezette gebieden in Donetsk en Loehansk. Naar de redenen voor de ontevredenheid over het beleid van president Porosjenko en het kabinet-Jatsenjoek werd in de peiling niet gevraagd, maar die zal ongetwijfeld te maken hebben met de hervormingen, met name het schrappen van de energiesubsidies voor de huishoudens die resulteerde in een prijsverhoging van 40 procent.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: