zondag 1 juni 2014

Rusland wil dat OVSE-waarnemers blijven

De waarnemers van de OVSE moeten van Rusland in Oost-Oekraïne aanwezig blijven om te rapporteren hoe het leger de pro-Russische separatisten aanpakt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken vindt zelfs dat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa meer waarnemers moet sturen.

Eerder liet Wolfgang Ischinger, de coördinator voor de activiteiten van de OVSE in Oekraïne, op de Duitse televisie weten dat wat hem betreft de waarnemersmissie uit veiligheidsoogpunt maar beter beëindigd kan worden. Er zijn nog altijd twee OVSE-teams in handen van de rebellen. Een derde team met onder meer een Nederlandse waarnemer werd woensdag urenlang vastgehouden, maar daarna vrijgelaten.

Rusland onderhandelt met separatisten in Oekraïne over vier ontvoerde OVSE-waarnemers in de regio Donetsk. Dat zegt de Russische vertegenwoordiger bij de internationale organisatie.

De OVSE meldt in haar meest recente rapport van afgelopen vrijdag dat er in de stad Charkiv dagelijks tussen de twee en vijftien bussen arriveren met inwoners vanuit de provincie Donetsk, in het bijzonder de stad Slovjansk. Het zou gemiddeld om 400 mensen gaan die vluchten voor het geweld.

In Charkiv is het rustig, al maakt de OVSE wel melding van een bescheiden pro-Russische demonstratie van rond de honderd personen die eisen dat het leger stopt met de antiterrroristische operatie in de provincies Donetsk en Loehansk.

Bronnen: Deutsche Welle, OVSE, De Tijd

Geen opmerkingen: