dinsdag 23 juli 2013

'Royal Canin sponsort berengevechten'

Dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters onthult beelden van illegale beergevechten in Oekraïne. Niet alleen brengt het videomateriaal de wrede en illegale mishandeling van beren in beeld, ook blijkt dat de wereldwijd opererende Franse huisdiervoederproducent Royal Canin beergevechten in Oekraïne sponsort.

De beelden zijn gemaakt tijdens een wedstrijd die in april 2013 plaatsvond in bossen dichtbij Vinnitsja. Bij de wedstrijd worden gedurende meerdere uren met een interval van tien minuten twee of drie honden losgelaten bij een geketende beer. De beer wordt aan een ketting door een arena getrokken en kan zich nauwelijks verdedigen tegen aanvallen van de honden. Het publiek kijkt toe en een scheidsrechter geeft scores aan de individuele honden. De eigenaren van de meest agressieve honden krijgen een trofee met het logo van Royal Canin uitgereikt.

Dit soort wedstrijden vinden vier tot zes keer per jaar plaats in speciale trainingskampen voor jachthonden in Oekraïne, terwijl gevechten met bruine beren illegaal zijn. De bruine beer is er een beschermde diersoort en elke activiteit die bij deze dieren pijn en lijden veroorzaakt, is verboden. Vier Voeters schat dat er ongeveer 15 tot 20 vechtberen zijn in Oekraïne. Ze leven in kleine kooien op een betonnen vloer. Ze komen alleen uit de kooi voor trainingen en om aangevallen te worden door jachthonden. Meestal krijgen ze onvoldoende water en eten om ze een zwakkere tegenstander te maken voor de honden. Bij de meeste beren zijn bovendien de klauwen verwijderd.

Vier Voeters heeft bewijs in handen dat Royan Canin meerdere van deze gruwelijke wedstrijden gesponsord heeft in de afgelopen maanden. Royal Canin heeft zijn betrokkenheid bij het berengevecht in april erkend, maar weigert in gesprek te gaan. Vier Voeters roept Royal Canin niet alleen op om voor altijd te stoppen met het sponsoren van de wrede wedstrijden, maar ook om de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor de toekomst van de gemartelde beren. Om de oproep kracht bij te zetten, is Vier Voeters een petitie gestart.

Vechtberen zijn afkomstig uit dierentuinen, circussen of het wild. Ze worden bij hun moeder weggehaald als ze slechts een paar maanden oud zijn. Hoe wreed dit is voor zowel de moeder als het welpje is vorig jaar door Vier Voeters vastgelegd. In mei 2012 werd een vier maanden oud welpje uit de dierentuin van Lutsk meegenomen door dierhandelaren. Het welpje schreeuwde terwijl ze bruut bij haar moeder werd weggehaald, waarna ze in een kleine kooi werd gepropt en overgebracht naar Vinnitsja.

In juli 2012 lukte het Vier Voeters om het welpje te bevrijden van de handelaren en haar terug te brengen naar haar moeder. In november 2012 werd het welpje Nastia overgebracht naar het Nadiya berenopvangcentrum in Zhytomyr. Dit opvangcentrum is pas gebouwd door Vier Voeters en heeft nog plek om minstens twee andere beren op te vangen.

Bron: Vier Voeters

Geen opmerkingen: