donderdag 4 juli 2013

Komorowski wel naar herdenking, Janoekovitsj niet

President Viktor Janoekovitsj is niet bij de herdenking van de slachtoffers van de etnische zuiveringen in de Oekraïense regio Volin, dit in tegenstelling tot zijn Poolse collega Bronislaw Komorowski. Beide presidenten spraken elkaar tijdens een bijeenkomst in Wisla van de Visegradgroep waarvoor ook Oekraïne was uitgenodigd.

Komorowski gaf bij die gelegenheid nogmaals te kennen dat hij op zondag 14 juli naar Loetsk wil komen. Hij zei er begrip voor te hebben dat Janoekovitsj daar niet bij is. ''Hij heeft me uitgelegd dat hij andere belangrijke verplichtingen heeft. Ik ben er echter van overtuigd dat de Oekraïense regering die dag goed vertegenwoordigd is." Janoekovitsj gaf te kennen dat ook hij streeft naar verzoening, zodat volgende generaties niet ook nog met dit conflict worden opgezadeld.

In de regio Volin werden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog de Poolse inwoners verjaagd, waarbij volgens Poolse schatting circa 100.000 landgenoten werden gedood. Van Oekraïense zijde worden daar 20.000 doden tegenover gesteld door Poolse wraakacties. In de Sovjet-periode moest er over gezwegen worden, maar in de afgelopen jaren is getracht meer duidelijkheid te verkrijgen over wat er destijds precies is gebeurd.

Bron: ForUm

Geen opmerkingen: