zondag 28 juli 2013

Actievoersters Femen opgepakt en mishandeld

Drie actievoersters van Femen zijn zaterdagmiddag gearresteerd toen zij half ontbloot over de Obolonskipromenade in Kiev liepen, vergezeld van een fotograaf. Ze negeerden het bevel van toevallig passerende politiemensen om zich aan te kleden. Oksana Sjachko en fotograaf Dmitri Kostjoekov werden vervolgens geslagen en in een auto weggevoerd.

Een collega van Kostjoekov kreeg later een telefoontje van een medewerker van een ziekenhuis dat de fotograaf daar samen met Oksana Sjachko tot zondagmorgen moesten blijven. Ze hadden de nodige verwondingen opgelopen. Ook gaf de ziekenhuismedewerker het bericht door dat Oksana Sjachko, Alexandra Sjevtsjenko en Jana Zjdanova maandagmorgen voor de rechter moeten verschijnen vanwege het negeren van een politiebevel.

Drie dagen eerder werd adviseur Viktor Svjatskii van Femen in elkaar geslagen. Hij liep een gebroken kaak op en raakte enkele tanden kwijt. De mishandeling van Svjatkii en het hardhandige politieoptreden van zaterdag wordt door Femen gelinkt aan de viering van 1025 jaar christendom dit weekeinde in Kiev. De autoriteiten zouden willen voorkomen dat de actiegroep die viering verstoort.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: