maandag 29 juli 2013

Femen: Russische geheime dienst zit er achter

Aanvoerster Hanna Hoetsol van Femen gaat er van uit dat de Russische geheime dienst achter de recente aanvallen op haar mede-actievoersters zat en dat die waren bedoeld om protestacties tijdens het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin en de Russisch-orthodoxe patriarch Goendajev te voorkomen. Beiden waren afgelopen weekeinde in Kiev vanwege de viering van 1025 jaar christendom.

"Ik ben er zeker van, maar met mij eigenlijk iedereen van Femen, dat dit het werk is van de Russische geheime dienst, die daarbij de steun heeft van zowel de Oekraïense geheime dienst als van het ministerie van Binnenlandse Zaken'', beschuldigde Hoetsol deze organisaties in een interview met de Deutsche Welle.

De manier waarop zij zelf werd aangepakt, maar ook de mishandeling van Femen's adviseur Viktor Sviaktski, alles wijst er volgen Hoetsol op dat deze handelwijze het werk is van de Russische geheime dienst. ''We zien hier Russische vingerafdrukken.'' Zij verwacht niet dat de daders ooit gepakt worden. "Maar toch doe ik een beroep op de politie om ze op te sporen.''

Femen maakte er eerder melding van dat drie actievoersters en een Russische fotograaf zaterdag in het centrum van Kiev zijn aangevallen, ontvoerd en mishandeld. De politie legt het anders uit: de halfnaakte actievoersters en een jonge man met een camera werden aangehouden, omdat zij zich onfatsoenlijk gedroegen. Toen de vrouwen geen gehoor gaven aan de opdracht om zich aan te kleden, werden ze opgepakt en naar een politiebureau gebracht. Maandagmorgen werden ze door een rechtbank tot geldboetes veroordeeld.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: