maandag 8 juli 2013

Politiek asiel voor Femen-activiste Sjevtsjenko

Activiste Inna Sjevtsjenko van Femen heeft politiek asiel gekregen in Frankrijk, zo heeft de actiegroep voor vrouwenrechten maandag laten weten. Sjevtsjenko ontvluchtte Oekraïne nadat zij in augustus vorig jaar een herdenkingskruis voor de slachtoffers van het Sovjet-regime omver had gehaald uit solidariteit met Pussy Riot. Leden van deze Russische band zijn tot gevangenisstraffen veroordeeld na een illegaal optreden in een orthodoxe kerk.

Tegen de vernieling van het kruis in Kiev werd wel een strafrechtelijk onderzoek ingesteld, maar er werden geen arrestaties verricht. Sjevtsjenko vertrouwde het echter niet en vertrok begin september via Polen en Nederland naar Frankrijk. In Enschede woonde ze onderweg nog een muziekfestival bij. Sjevtsjenko zou volgens Femen nu een 'internationaal kamp voor sextremisten' leiden in Parijs.

In oktober veroordeelde president Viktor Janoekovitsj op een bijeenkomst van vertegenwoordigers van kerkelijke organisaties het omzagen van het kruis als een 'barbaarse daad'.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: