zaterdag 6 juli 2013

Economische stimulering komt niet van de grond

Niet-realistische doelen, vriendjespolitiek en geldgebrek hebben er voor gezorgd dat veel onderdelen van het vijf maanden geleden opgestarte economische programma van de regering-Janoekovitsj niet van de grond zijn gekomen. Vooral in de agrarische sector is dat het geval.

Er moet voor 44 miljard euro geïnvesteerd worden in de belangrijkste onderdelen van de industrie om daarmee de binnenlandse productie dit jaar te laten groeien met 3,4 procent en volgend jaar met 4 procent. De meeste economen vinden deze verwachting niet realistisch, aangezien de Oekraïense economie in het eerste kwartaal met 1,1 procent daalde. De meeste deskundigen zitten op geen groei tot hooguit 0,6 procent dit jaar.

Een van de belangrijkste doelen van het economische regeringsprogramma is de vervanging van oude landbouwmachines met leningen waarvoor de overheid garant staat. Diezelfde overheid hoopt dat dit buitenlandse investeerders aanspoort om met Oekraïense boeren te gaan samenwerken. Volgens landbouwminister Mikola Prisiazjnoek lopen er nu vijf projecten voor de aanschaf van landbouwmachines, met een totale waarde van 67 miljoen euro.

Het blijkt intussen dat de mensen die profiteren van het regeringsprogramma nauwe banden hebben met de regering en de Partij van de Regio's van president Viktor Janoekovitsj. Een van de bedrijven die deelneemt aan het programma is de machinefabriek Cherson, die samen met de Duitse producent van combines Claas wil gaan samenwerken. Eigenaar van de fabriek is Oleksandr Oliinik die lid is van de Partij van de Regio's. Het bedrijf Chervona Zirka is eigenaar van Pavlo Shtoetman, vooraanstaand lid van de Partij van de Regio's in Kirovograd.

De redactie van de Kyiv Post deed onderzoek naar de tuindersbedrijven die van het economische programma profiteren. Er zijn miljoenenleningen gereserveerd voor onder meer Edem-F, eigendom van de moeder van miljardair Dmitro Firtash, APK-Zernoresoers van de familie van Boris Kolesnikov en Krimteplitsia van Oleksandr Vasikiev, vooraanstaand lid van de Partij van de Regio's op de Krim.

Het aanleggen van een irrigatiesysteem in het zuiden van het land is een van de meest ambitieuze projecten, waarvoor ruim 229 miljoen euro is uitgetrokken. Omdat ook het ministerie van Milieu er bij betrokken is, loopt de vergunningverlening uiterst traag en wordt de termijn van twee jaar voor dit project zeker niet gehaald.

De bouw van 29 biobrandstofinstallaties gaat ook niet lukken in de twee jaar die daarvoor is uitgetrokken. Er is weliswaar 28,7 miljoen euro voor uitgetrokken, maar het bedrijf dat de installaties moet bouwen heeft van het ministerie van Economische Zaken te horen gekregen dat dit geld niet beschikbaar is. Er zijn 153 melkveehouderijen aangewezen voor overheidssteun, maar het is onzeker of zij dit jaar inderdaad geld ontvangen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: