woensdag 24 juli 2013

Poetin naar Kiev voor 1025 jaar christendom

De presidenten van Rusland, Moldavië en Servië nemen komend weekeinde deel aan de herdenking dat 1025 jaar geleden de Kyivan Rus tot het christendom werd bekeerd. In vijftien orthodoxe kerken in Kiev wordt de kerstening zaterdag en zondag gevierd. De andere kerken houden geen eigen herdenkingsbijeenkomsten, maar sturen wel vertegenwoordigers naar de kerken die dat wel doen.

De aanwezigheid van de Russische president Vladimir Poetin staat inmiddels vast. Zijn komst was aanvankelijk onzeker, gezien de toch wat moeilijke verhouding met Oekraïne. Ook de Moldavische president Nicolae Timofti en zijn Servische collega Tomislav Nikolic hebben toegezegd. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn veel meer buitenlandse gasten uitgenodigd, maar is het nog niet duidelijk wie er daadwerkelijk komen.

The District Administrative Court of Kyiv limited to hold mass rallies in the capital on the occasion of the anniversary of the Baptism of Kyiv Rus, the KCSA press office informs.

Om een ongestoorde herdenking te waarborgen zijn demonstraties tot en met volgende week woensdag verboden in Kiev. Op het plein Maidan en de directe omgeving zijn dan ook geen tenten, verkoopstalletjes en luidsprekers toegestaan.
De internationale luchthaven Borispil kondigde woensdag aan dat de veiligheidsmaatregelen komend weekeinde worden aangescherpt vanwege de komst van buitenlandse gasten. Een bijzondere reden, bijvoorbeeld toegenomen dreiging, werd daarbij niet gegeven.

Bronnen: Interfax, Kyiv Post

Geen opmerkingen: