zondag 21 juli 2013

Oppositie wil af van Constitutionele Hof

De Moederlandpartij en Svoboda willen af van het Constitutionele Hof, waarvan zij vinden dat dit zichzelf ongeloofwaardig heeft gemaakt door beslissingen te nemen die indruisen tegen het landsbelang. Beide oppositiepartijen willen dat de Hoge Raad weer het belangrijkste rechtsorgaan van Oekraïne wordt, zoals aanvankelijk ook het geval was. De Hoge Raad moet rechters controleren en kan ze zo nodig ontslaan. De toezichthoudende rol van Openbaar Ministerie moet verdwijnen.

De parlementsfracties van de Moederlandpartij en Svoboda hebben een wetsvoorstel opgesteld om de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te waarborgen. Daarmee wordt ook voldaan aan de voorwaarde die de Europese Unie stelt voor het associatieverdrag met Oekraïne dat het land onafhankelijke rechtspraak moet krijgen. Dat heeft vooral aandacht gekregen door de veroordeling van oud-ministers als Joeri Loetsenko (inmiddels op vrije voeten) en Joelia Timosjenko (nog altijd in de cel, zij het wegens haar slechte gezondheid nu onder toezicht in een ziekenhuis).

Het moet onmogelijk worden voor de autoriteiten om druk uit te oefenen op rechters, onder meer door hun benoeming heel anders te regelen. Het moet mogelijk worden om rechters uit hun ambt te zetten door een lokaal referendum onder de bevolking, terwijl gewone Oekraïners als juryleden op kunnen treden bij rechtszaken.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: