vrijdag 26 juli 2013

Royal Canin sponsorde al eerder beergevechten

Dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters bracht dinsdag beeldmateriaal naar buiten waaruit blijkt dat huisdiervoederproducent Royal Canin een illegaal en wreed beergevecht in Oekraïne sponsorde. Inmiddels is duidelijk dat dit niet de eerste keer was. Terwijl dierenliefhebbers geschokt zijn, reageert de huisdiervoederproducent vaag, ontwijkend en onvolledig wat de beren betreft. Middels een internationale protestbrief wordt het bedrijf opgeroepen verantwoordelijkheid te nemen.

Het door Vier Voeters naar buiten gebrachte beeldmateriaal van een beergevecht gesponsord door Royal Canin heeft overal ter wereld woede onder dierenliefhebbers veroorzaakt. De video, die een geketende beer laat zien die wordt aangevallen door meerdere jachthonden voor een wedstrijd in Oekraïne, is al bijna 100.000 keer bekeken op YouTube. Duizenden supporters hebben zich aangesloten bij het protest van Vier Voeters en stuurden het bedrijf een e-mail. Tevens uitten duizenden geschokte klanten van Royal Canin hun woede op de sociale netwerksites van het bedrijf.

"Ondanks toenemende mediadruk en de heftige reacties van het publiek wil Royal Canin nog steeds niet met ons te praten. Norse excuses en commentaar dat ze zich niet bewust waren van de rol die de beren speelden, geven blijk van een bijna zielige onwetendheid van de kant van een bedrijf dat haar verantwoordelijkheid zou moeten nemen", aldus dr. Amir Khalil van Vier Voeters.

De van hun eigen merk voorziene trofeeën voor de wedstrijd verwijzen duidelijk naar beergevechten, want ze dragen de volgende inscriptie (vertaald): \Tweede kampioenschap tussen honden die op beren en wilde zwijnen jagen'. "Als zij hun verantwoordelijkheid willen nemen, dan betekent dit dat zij goede opvang steunen voor beren die bij deze gevechten worden mishandeld. En dat is precies het soort oplossing waar we naar toe werken met de Oekraïense autoriteiten", verduidelijkt Khalil.

Royal Canin verklaart 'geschokt en zeer verontrust' te zijn over het incident. Het bedrijf wil echter geen woord kwijt over wat er nu voor de mishandelde beren gedaan moet worden. Het enige wat ze zeggen is dat het Oekraïense kantoor 'maatregelen heeft genomen om elke soort sponsoring of evenementen die tegen de dierenwelzijnsethiek van het bedrijf indruisen, een halt toe te roepen', en dat wereldwijd 'alle kantoren van Royal Canin van dit beleid op de hoogte zijn gesteld'.

Verder vermeldt de website van Royal Canin Duitsland dat ‘het kantoor van Oekraïne onbedoeld een evenement heeft gesponsord'. Vier Voeters  schat dat er tussen de 15 en 20 'vechtberen' zijn in Oekraïne. De organisatie wil hen een goede toekomst geven – in een daar te bouwen berenopvang.

Bron: Vier Voeters

Geen opmerkingen: