woensdag 3 juli 2013

Rellen na brute verkrachting door politiemensen

In het dorp Vradijevka in het zuiden van Oekraïne hebben in de nacht van maandag op dinsdag honderden woedende mensen het politiebureau bestormd en met brandbommen bekogeld na berichten over lokale politieagenten die een 29-jarige vrouw op gewelddadige wijze zouden hebben verkracht.

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj heeft inmiddels een diepgravend onderzoek laten instellen naar het incident in Vradijevka, een dorp dat zo'n 400 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Kiev ligt. De plaatselijke en regionale politiecommandanten zijn inmiddels ontslagen, net als de officier van justitie die verantwoordelijk is voor het district.

Vanuit haar ziekenhuisbed vertelde de zwaar toegetakelde Irina Krasjkova aan een lokaal televisiestation hoe ze op 26 juni door de politieagenten was gegrepen toen ze op weg naar huis was na een avond uit. Ze werd een taxi ingeduwd die vervolgens naar een bos reed. Daar werd ze door de politieagenten in elkaar geslagen, gewurgd en verkracht, zo vertelde de vrouw, terwijl de taxichauffeur toekeek.

Na de aanval lag de vrouw enkele dagen in coma, met verschillende hoofd- en snijwonden en blauwe plekken over haar hele lichaam. De toestand van de vrouw, die inmiddels twee keer is geopereerd, blijft kritiek. Van de twee politieagenten die de vrouw als daders aanwees, is er inmiddels één gearresteerd, net als de taxichauffeur. De tweede agent zegt dat hij op de bewuste avond aan het werk was op het politiebureau en is nog op vrije voeten. Volgens Oekraïense media is hij familie van de regionale officier van justitie.

Vorig jaar leidde een brute moord in de nabijgelegen stad Mikolajiv eveneens tot straatprotesten. In maart 2012 werd de 18-jarige Oksana Makar verkracht, gewurgd en in brand gestoken door drie mannen. Het slachtoffer overleed na enkele weken aan haar verwondingen, maar slechts één van de verdachten werd gearresteerd.

De andere twee verdachten werden in eerste instantie vrijgelaten, volgens berichten omdat hun ouders goede politieke connecties zouden hebben. De vrijlating leidde tot protesten in heel het land tegen de hoge mate van corruptie binnen het justitiële systeem. Uiteindelijk werden de twee vrijgelaten verdachten opnieuw gearresteerd en veroordeeld tot gevangenisstraf.

Bron: Trouw.nl

Geen opmerkingen: