maandag 24 september 2012

Wetsvoorstel: Russisch als nationale taal erkennen

De Partij van de Regio's heeft een wetsvoorstel bij het parlement ingediend om het Russisch dezelfde status te geven als het Oekraëens, dus niet de erkenning als regionale taal maar als tweede nationale taal. Parlementslid Oleksandr Chernomorov laat in de toelichting bij het wetsvoorstel weten dat hiermee wordt voldaan aan het grondrecht van de Russischtalige Oekraïners om hun moedertaal te mogen spreken.

In het wetsvoorstel staat dat de overheid zich bij alle officiele gelegenheden mogen bedienen van zowel de Oekraïense als de Russische taal. In de regio's waar de meeste inwoners Russisch spreken, betekent dat het einde van het Oekraïens als officiele taal.

Politiek analist Volodimir Fesenko van Penta gaf maandagmiddag te kennen dat wat hem betreft het wetsvoorstel niets meer of minder is dan een publiciteitsstunt van de indiener, Oleksandr Chernomorov. "Hij werd gepasseerd voor de kandidatenlijst van zijn partij. Vermoedelijk probeert hij via de districtsverkiezingen toch nog in het parlement te komen."

Fesenko onderstreept zijn opvatting met de mededeling dat het Russisch alleen als tweede nationale taal kan worden aangenomen als daar tenminste 300 parlementsleden voor zijn en dan moet er ook nog tweemaal over gestemd worden door een parlement in dezelfde samenstelling, dus na de komende verkiezingen. Vervolgens moet ook het Constitutionele Hof er nog mee akkoord gaan. "Praktisch gezien onmogelijk", constateert Fesenko.
Bronnen: ForUm, Ukrinform

Geen opmerkingen: