vrijdag 28 september 2012

Kerken in Oekraïne bekritiseren autoritair bewind

Het bewind van president Viktor Janoekovitsj is tijdens de oecumenische sociale week van de katholieke en orthodoxe kerken in Oekraïne bijzonder fel aangevallen. De sociale week, naar het voorbeeld van de Semaines Sociales de France, vindt voor de vijfde keer plaats.

Antoine Arjakovskivan het Instituut voor Oecumenische Studies in Lviv vertelt de krant La Croix dat de deelnemers niet voorbij kunnen aan de vaststelling dat de democratie steeds sterker wordt aangetast: "De corruptie neemt verontrustende vormen aan, vrijheden en de pers worden steeds sterker beknot en de bevolking voelt zich steeds machtelozer en teleurgesteld, na de hoop die door de Oranjerevolutie van 2004 was gewekt."

Arjakovski verwijst naar het lot van oppositieleidster Joelia Timosjenko, destijds één van de exponenten van de omwenteling. Haar dochter vertelde onlangs dat er in Oekraïne niet langer een scheiding der machten bestaat: "Janoekovitsj heeft het juridische apparaat volledig in zijn greep. Hij wil tsaar zijn van dit land en een dictatuur vestigen."

Bron: kerknet.be

Geen opmerkingen: