dinsdag 18 september 2012

Tigipko wil krachtdadiger optreden tegen corruptie

Oekraïne heeft politici nodig die sterker in hun schoenen staan om van de wijdverbreide corruptie in het land af te komen, meent minister Sergei Tigipko van Sociale Zaken. Georgië en zelfs Rusland mogen wat hem betreft dienen als voorbeelden, aldus Tigipko in een uitzending van ICTV. "Het heeft ons in de afgelopen twee jaar ontbroken aan de politieke wil om er werkelijk wat aan te doen."

Weliswaar heeft het parlement een aantal wetten aangenomen om de corruptie tegen te gaan, maar die zijn niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat gebleken. Tigipko was driemaal in Georgië in de afgelopen drie jaar en constateerde dat de corruptie voor een belangrijk deel is uitgebannen. "Maar in Georgië zijn ze dan ook vastbesloten om van de corruptie af te komen."

Ook in Rusland worden vorderingen gemaakt, vindt de minister. ''Daar verschilt de wetgeving niet veel van de onze, maar wel is daar de wil aanwezig om corruptie te bestrijden." Dat bleek Tigipko uit een recent gesprek met de gouverneur van Kaloega. "Als daar iemand van de overheid om smeergeld vraagt en het komt uit, dan is het wel einde verhaal."

Dat moet ook in Oekraïne gaan gebeuren. "Als we het maar laten gebeuren, dan is het einde zoek. We weten wie zich aan corruptie bezondigd en er moet worden ingegrepen."

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: