woensdag 19 september 2012

Journalistenwaakhond doet oproep aan parlement

De internationale organisatie Reporters Without Borders roept het Oekraiense parlement op om wijzigingen van de Strafwet in tweede lezing alsnog af te wijzen. Het belasteren of valselijk beschuldigen van iemand waardoor zijn of haar reputatie wordt geschaad was al strafbaar, maar de veranderingen in de wet maken dat de speelruimte van journalisten om corruptie of wangedrag van publieke figeren aan de kaak te stellen aanzienlijk kleiner wordt.

Reporters Zonder Grenzen, dat zich wereldwijd inzet voor de belangen van journalisten, vindt dat de klok elf jaar terug wordt gedraaid met de wijzigingen van de Strafwet die in eerste lezing al door het parlement zijn aangenomen. ''De wijzigingen gaan in tegen allerlei internationale afspraken die ook door Oekraine zijn ondertekend, te beginnen met het Europees Verdrag voor de rechten van de mens en het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten'', valt in de oproep aan het parlement te lezen.

De wetswijzigingen kunnen er toe leiden dat de vrijheid van meningsuiting wordt beperkt, dat journalisten worden geintimideerd en dat zij uit zelfbescherming maar over gaan tot zelfcensuur. Reporters Zonder Grenzen heeft zich ook al gewend tot Eurocommissaris Stefan Fule van Nabuurzaken. Die moet de Oekraiense regering duidelijk maken dat de nieuwe regels toenadering tot de Europese Unie bemoeilijken.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: