vrijdag 7 september 2012

IT-sector in Oekraïne: booming business

Oekraïne doet het uitstekend in de informatica. Méér dan uitstekend zelfs, constateert de Financial Times. Afgelopen jaar werd met de export van IT-producten 7,9 miljard euro verdiend. Sinds 2008 is sprake van een jaarlijkse groei van de export met 30 tot 40 procent. Ter vergelijking: Roemenië exporteerde in 2012 voor 462 miljoen euro, Hongarije voor 375 miljoen en Polen 365 miljoen euro.

De IT-sector profiteert volgens de Financial Times nog altijd van de goede opleidingen die zijn opgezet ten tijde van de Sovjetperiode. Werden aanvankelijk raketontwikkelaars opgeleid, na het ineenstorten van de Sovjet-Unie ging alle aandacht uit naar het opleiden van programmeurs. Met als opvallend resultaat dat jaarlijks 16.000 IT-specialisten hun opleiding voltooien. Oekraïne doet het meest aan onderzoek en ontwikkeling.

Inmiddels staan bijna 1.000 outsourcing bedrijven geregistreerd in Oekraïne. Zij werken voor internationaal aansprekende bedrijven als Microsoft, HP, IBM, Cisco en EBay. Niet alleen in eigen land overigens, maar ook in het buitenland. Microsoft heeft circa 700 Oekraïense IT-specialisten aan het werk in het hoofdkantoor in Seattle.

Een nieuwe stimulans voor de IT-sector is het afschaffen van de BTW op software en de ontwikkeling van software gedurende de komende tien jaar. De maatregel gaat op 1 januari volgend jaar in. De IT-specialisten zelf hoeven nog maar een symbolische 5 procent aan inkomstenbelasting te betalen.

Bron: Financial Times

Geen opmerkingen: