zondag 23 september 2012

Herdenking slachtoffers Katyn bij Pools monument

President Viktor Janoekovitsj en zijn Poolse collega Bronislaw Komorowski hebben vrijdag een monument onthuld ter nagedachtenis aan de duizenden Polen die het slachtoffer werden van Sovjet-leider Josef Stalin's geheime politie in de jaren voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het monument staat bij de begraafplaats Boekivnia in Kiev. Hier liggen 120.000 mensen begraven. Daaronder 3.500 Polen die begin 1940 in de buurt van de Oekraïense hoofdstad werden geëxecuteerd. In totaal werden 22.000 Poolse officieren en burgers in opdracht van Stalin gevangen genomen en vermoord in het westen van Rusland. Dit staat bekend als het bloedbad van Katyn.

Katyn is één van de gevoeligste gebeurtenissen uit de Poolse historie. De schuld werd door de Sovjet-Unie richting Nazi-Duitsland geschoven. Pas veel later werd duidelijk hoe het werkelijk in elkaar zat.

President Janoekovitsj wees vrijdag op het belang van het gezamenlijk herdenken van dit drama. "We tonen daarmee niet alleen ons respect voor Polen, we doen ook onze plicht tegenover de doden én tegenover volgende generaties. De Poolse president Komorowski sprak zijn dankbaarheid uit voor de bereidheid om op de begraafplaats Boekivnia een Pools gedeelte te creëren. "Dit is een plek als geen andere waar we als ons buurlanden verbonden voelen."

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: