Slechts drie van de tien weeskinderen heeft bij het bereiken van de volwassen leeftijd eigen huisvesting gevonden. Van alle 12.000 weeskinderen en zogenoemde sociale wezen, kinderen die aan de ouderlijke zorg onttrokken zijn door de overheid, die jaarlijks op eigen benen komen te staan, zijn er dus 7.200 die het zonder fatsoenlijk onderdak moeten stellen.
"Zij moeten zich maar zien te redden", constateert kinderombudsman Joeri Pavlenko. Hij vindt dat er meer sociale opvang moet komen, een netwerk van hostels die opvang bieden aan voormalige weeskinderen.
Zulke hostels zijn er al wel, maar het zijn er te weinig. "Slechts in achttien regio's en samen dekken ze maar 13 procent van de behoefte van de jongeren die de internaten voor weeskinderen verlaten." Pavlenko, die door president Viktor Janoekovitsj is aangesteld als zijn adviseur voor kinderrechten, constateert dat de plaatselijke overheid altijd verplicht is om weeskinderen onderdak aan te bieden. Gaat het om volwassen jongeren, dan is de overheid in hun geboorteplaats daarvoor verantwoordelijk.
Bron: Ukrinform
Geen opmerkingen:
Een reactie posten