Hij gaf aan dat er taboes rusten op een aantal onderwerpen waarover de media niet mogen berichten, terwijl sinds het in werking treden van de wet die de openbaarheid van het bestuur regelt al meer dan 33.000 verzoeken om informatie over overheidsbesluiten zijn ingediend. Wel erkende de president dat de overheidsinstellingen vaak uiterst traag reageren op de verzoeken van journalisten.
Janoekovitsj deed een beroep op de journalisten om op hun beurt de beroepsethiek te respecteren en objectief te blijven berichten. "Vrijheid van meningsuiting moet wel tweerichtingsverkeer zijn. Ook journalisten moeten hun best doen, bijvoorbeeld door niet in de trucjes van sommige politici te trappen."
Vooraf werden vraagtekens gezet bij het houden van het Wereldcongres in Kiev, nu vanuit de media steeds vaker opklinkt dat van overheidswege druk op hen wordt uitgeoefend. Ook tijdens het congres was sprake van enig protest. Tien demonstranten met t-shirts met de tekst 'Stop de censuur' stonden op en hielden posters omhoog met teksten als 'De autoriteiten luisteren journalisten af' en 'De kiezers wordt kritiek op de autoriteiten onthouden'.
Bronnen: Interfax-Oekraïne, bne.eu
Geen opmerkingen:
Een reactie posten