woensdag 12 september 2012

'Fule moet autoriteiten op Jalta de waarheid zeggen'

Europarlementariër Michael Gahler van de Europese Volkspartij vindt dat Eurocommissaris Stefan Fule volgende week tijdens een conferentie op het Oekraïense schiereiland Jalta duidelijk moet maken hoe de EU tegenover Oekraïne staat. "Ga er naar toe, spreek u uit en zorg er voor dat de Oekraïners in een democratisch land leven."

De Duitser verwacht van Fule dat hij de dominante positie van de oligarchen onder de regering-Janoekovitsj veroordeelt, omdat zij de democratische ontwikkelingen in Oekraïne tegen houden. "Wat zij willen, leidt tot geweld, misdaad en uitbuiting. Het is in ieder geval niet de Europese aanpak." Gahler constateerde dat in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van eind oktober ''nu al sprake is van manipulatie''.

Mocht de Eurocommissaris voor de Nabuurlanden naar Jalta gaan, dan is dat een bijzondere stap. De contacten van de Europese Unie met Oekraïne zijn op een laag pitje gezet. Onlangs werd bekend dat president Viktor Janoekovitsj naar Brussel wilde, maar daar niet welkom bleek. Een datum voor een volgende topontmoeting van de EU en Oekraïne is nog altijd niet bekend, ook al is de vorige ontmoeting inmiddels driekwart jaar geleden. 

Bron: Interfax-Oekraïne

Geen opmerkingen: