donderdag 6 september 2012

Voorstel om 'grondwet' voor Karpaten op te stellen

Om de Karpaten te beschermen, moet er wetgeving komen waarin is vastgelegd wat het bedrijfsleven mag en kan en hoe de natuur beschermd dient te worden. Gouverneur Michailo Kostjoek van Lviv kwam donderdag met dit plan - 'een soort grondwet' - tijdens het 22e Economisch Forum voor Oost- en Centraal-Europa in de Poolse plaats Krinica-Zdroj. Hij wil het sociaal-economische klimaat verbeteren, maar tegelijkertijd de flora en fauna beschermen in het berggebied dat zich over meerdere landen uitstrekt.

''Er is nu veel armoede in de Karpaten. De Europese Unie is bereid daar wat aan te doen, maar dan moet er vanuit Oekraine voor co-financiering worden gezorgd. Wij zijn daartoe bereid", aldus Kostjoek. Hij kreeg bijval van zijn collega Michailo Visjivanjoek van Ivano-Frankivsk. Die kwam met het voorstel een organisatie op te rechten, die zich op twee niveaus beweegt: zowel interregionaal als grensoverschrijdend.

"De Karpaten vormen een prachtig gebied dat niet alleen van ons is, maar dat Europees bezit is. Samen moeten we dit zien te beshermen", zei Visjivanjoek. Hij stelde voor om de nieuwe organisatie voor de Karpaten in het Poolse Rzeszow te vestigen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: