donderdag 27 september 2012

President: Oekraïne zet nucleaire ontwapening voort

Oekraïne blijft voortgaan met de nucleaire ontwapening en hoopt dat ook andere landen dat doen. Dit zei president Viktor Janoekovitsj woensdag tijdens een plenaire zitting van de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York. De Oekraïense president wees er op dat zijn land er alles aan doet om van de nucleaire wapens af te komen.

Het is de erfenis van de Koude Oorlog toen het land deel uitmaakte van kernmacht Sovjet-Unie. Oekraïne had het op twee na grootste arsenaal aan kernwapens ter wereld, maar is er in geslaagd om dit jaar alle verrijkte uranium het land uit te krijgen.

"Daarmee hebben we een belangrijke stap gezet'', aldus Janoekvitsj die ook het verdrag op het gebruik van kernenergie voor vreedzame doeleinden aanhaalde dat vorig jaar in Kiev werd gesloten. Samen met Chili en Mexico besloot Oekraïne extra aandacht te schenken aan het veiliger werken met verrijkt uranium. Andere landen kunnen zich daarbij altijd aansluiten, zei de president uitnodigend.

Janoekovitsj sprak in New York ook over de voortgang bij de hervorming van de Oekraïense wetgeving die nog altijd veel elementen in zich heeft van die uit de Sovjet-periode, ook na 21 jaar van onafhankelijkheid. "We boeken vooruitgang'', aldus de president, maar hij tekende er wel bij aan dat de hulp van met name de Raad voor Europa belangrijk is om verdere vooruitgang te boeken. Dit vooral met het oog op de Europese integratie. "Voor onze grondwetsherziening bestuderen we de ervaringen in andere landen."

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: