Het Comité van Kiezers maakt zich ongerust over het gemak waarmee veel districtskandidaten voor de komende parlementsverkiezingen hun kiezers omkopen. "Dat kan de uitslag van de verkiezingen straks flink beïnvloeden", veronderstelt comitévoorzitter Oleksandr Chernenko. In het vernieuwde kiesstelsel wordt de helft van de parlementsleden gekozen via de partijlijsten, de andere helft wordt aangewezen via de 225 districten. En juist daar, bij die districtskandidaten, kan het mis gaan.
De kiezers zijn teleurgesteld in de politiek en het maakt ze niet zoveel uit op wie ze straks hun stem uitbrengen. Als kandidaten hen dan geld geven, dan zijn ze daar gevoelig voor", zegt Chernenko. Het verschijnsel is inmiddels wijdverbreid. "Als we hier niet snel een einde aan maken, dan zullen voor kandidaten hun parlementszetel gewoonweg kopen."
Er zijn twee manieren om mensen om te kopen: door ze voedsel te geven of geld. In het eerste geval zullen kiezers sneller vergeten op wie ze moeten stemmen dan als ze geld in de hand gedrukt krijgen. "Wie geld aanneemt, voelt een verplichting tegenover de gever", aldus Chernenko. Hij maakt zich vooral zorgen omdat al door diverse organisaties signalen zijn afgegeven dat het op deze manier mis gaat met de verkiezingen. De autoriteiten hebben echter nog niets ondernomen om een einde te maken aan de omkoping.
Chernenko wijst er ook op dat overheidsgeld gebruikt wordt om kiezers te paaien, onder meer met projecten die duidelijk gelinkt worden aan een kandidaat, en dat er verkiezingsposters op overheidsgebouwen zijn aangebracht. Tegelijkertijd constateert hij dat slechts zelden druk op kiezers wordt uitgeoefend om op een bepaalde kandidaat te stemmen. De keus is dus wél aan de kiezer.
Bron: Ukrinform
Geen opmerkingen:
Een reactie posten