vrijdag 1 april 2011

Burgemeester Kiev zou voor 6,3 miljoen euro gefraudeerd hebben

Fraude en verduistering onder burgemeester Leonid Chernovetsky heeft de Oekraiense hoofdstad Kiev 6,3 miljoen euro gekost. Dat heeft zijn opvolger Oleksander Popov donderdagavond uitgelegd aan de gemeenteraad.

De excentrieke Chernovetsky is in naam nog wel burgemeester, maar mag alleen nog maar ceremoniële taken verrichten. Uit Popov's woorden viel op te maken dat het ontslag van Chernovetsky aanstaande is.
Volgens Popov is Chernovetsky vooral de fout in gegaan bij de verkoop van gemeentelijke eigendommen tegen afbraakprijzen. Dat gebeurde ruwweg tussen 2007 en juni 2010. De gemeente zou daardoor 6,2 miljoen euro aan inkomsten mis zijn gelopen.Popov's aantijgingen aan het adres van Chernovetsky werden door diens getrouwen genegeerd, aangezien de woordvoerder van Chernovetsky geen commentaar wilde geven.

Popov haalde ook fel uit naar het gemeentebestuur dat onder zijn voorganger 3.900 wijzigingen in bestemmingsplannen doorvoerde om nieuwbouw op historische plaatsen mogelijk te maken. "Daarom zitten we nu met de protesten tegen de nieuwbouw aan de Goncharastraat, vlakbij het Teatralna metrostation en een aantal andere plekken in de stad, aldus Popov.

Chernovetsky's plek als eerste stadsbestuurder werd afgelopen zomer ingenomen door de regeringsgezinde Popov. Sindsdien is Popov onophoudelijk bezig hem zwart te maken. Lukt het niet om Chernovetsky met hulp van hogerhand af te zetten, dan moet Popov wachten tot de burgemeestersverkiezing in 2012. Intussen probeert hij zich populair te maken bij de bevolking door Chernovetsky als een grote profiteur af te schilderen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: