vrijdag 15 april 2011

Melnisjenko is Russische spion, meent Kutsjma

Mikola Melnisjenko is een Russische spion, volgens oud-president Leonid Kutsjma. De voormalige bodyguard van het ministerie van Binnenlandse Zaken hielp Justitie aan de geluidsband waarop Kutsjma samen met de toenmalige minister Kravtsjenko en de huidige parlementsvoorzitter Volodimir Litvin bespreekt hoe ze van de lastige journalist Georgy Gongadze af kunnen komen. Gongadze werd in 2000 vermoord.

Kutsjma verwacht dat binnenkort duidelijk wordt dat Melnisjenko jarenlang met de Russische geheime dienst heeft samengewerkt. Een verrassende wending in het onderzoek naar Kutsjma's betrokkenheid bij de dood van Gongadze, want de oud-president heeft in de afgelopen tien jaar bij herhaling gezegd dat er Westerse geheime diensten achter de moord op de journalist zaten. Die beschuldiging leidde tot verwijdering tussen Oekraine en het Westen, maar tegelijkertijd tot toenadering tussen Kiev en Moskou.

Er blijken meer geluidsopnamen te zijn, gemaakt door Melnisjenko in de periode 1996-2000. Het kan een Doos van Pandora blijken, want er zijn opnamen bij waarop de huidige premier Mikola Azarov en Litvin met Kutsjma spreken over allerlei illegale praktijken, van stemmenfraude tot het toedekken van corruptiepraktijken.

Igor Smeschko, die na de moord op Gongadze aantrad als chef van de geheime dienst SBU, reageert op de aantijging van Kutsjma dat Melnisjenko een Russische spion was met de constatering dat Melnisjenko nooit in z'n eentje al die geluidsopnamen kon maken. En: "Er zijn bewijzen dat Melnisjenko zijn informatie met buitenlanders deelde, medewerkers van geheime diensten. Daarmee heeft hij grote schade toegebracht aan onze nationale veiligheid", aldus Smeschko.

Bronnen: Ukrainian Journal, Kyiv Post

Geen opmerkingen: