maandag 18 april 2011

Opnieuw uitstel voor derde IMF-lening

Eerst was het maart, toen werd het mei. Maar nu gaat minister Serhy Tigipko van Sociale Zaken er vanuit dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in juli met de nodige miljoenen over de brug komt om de Oekraiense economie weer op de been te helpen. Of het ook daadwerkelijk juli wordt, is nog maar de vraag.

Volgens Tigipko zijn de Oekraiense regering en het IMF het nog niet eens over de manier waarop de pensioenhervorming wordt aangepakt. "Het IMF stelt zich op als een kredietverstrekker die er zeker van wil zijn dat het geleende bedrag ook echt wordt terugbetaald. Dat maakt het voor ons niet eenvoudig."

Er zijn enkele wijzigingen in voorbereiding op de reeds aan het parlement voorgestelde plan voor een latere pensioenleeftijd en de maximale pensioenuitkering. Die wijzigingen worden voorgelegd aan de Wereldbank, want dat is dé specialist op het gebied van pensioenstelsels.

Ook over de door het IMF geëiste verhoging van de woonlasten met 30 procent wordt nog altijd gesproken, aldus Tigipko. De regering probeert de gevolgen van deze maatregelen voor de Oekraiense bevolking te beperken, maar dat maakt de besprekingen met het IMF er niet eenvoudiger op.

Oekraine had half maart ruim een miljard euro aan steun moeten ontvangen. Daarmee zou de totaal aan leningen van het IMF op bijna 2,5 miljard uit moeten komen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: