zondag 10 april 2011

VS kritisch over anti-corruptiebeleid Janoekovitsj

De strijd tegen de corruptie in Oekraïne haalt nog altijd weinig uit. Dat constateert het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in de jaarlijkse, wereldwijde rapportage over de mensenrechten. De Oekraïense overheid stelt corruptie weliswaar strafbaar, maar zij pakt het probleem niet of nauwelijks aan.

Rechtszaken worden zelden gevoerd en als dat al het geval is, dan komt het vaak niet tot een veroordeling. Corruptie komt overal voor in het land, constateert het ministerie: zowel bij de wetgevende en uitvoerende macht als bij justitie.

"Tot in de hoogste gelederen toe houden overheidsmedewerkers zich ongestraft bezig met corrupte praktijken. In oktober, op een bijeenkomst met buitenlandse investeerders in Kiev, betoogde president Drago Kost van de Group of States against Corruption (Greco) dat hij geen vooruitgang bespeurde bij het aanpakken van de corruptie sinds het aantreden van de regering-Janoekovitsj", aldus het mensenrechtenrapport dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag op haar website publiceerde.

President Viktor Janoekovitsj kwam maanden geleden met een wetsvoorstel om de corruptie aan te pakken. Pas na lang aandringen besloot het Oekraïense parlement het voorstel afgelopen vrijdag aan te nemen.


Bron: Interfax-Ukraine

Geen opmerkingen: