maandag 25 april 2011

De nasleep van een kernramp, 25 jaar geleden

De nasleep van de kernramp in Tsjernobyl gaat nog tientallen jaren duren, mogelijk zelfs nog een eeuw. Het betekent dat er veel, heel veel geld nodig is om van de nucleaire straling af te komen. Afgelopen week hield de Oekraïense regering een donorconferentie, bedoeld om geld in te zamelen voor de bouw van een sarcofaag die kernreactor nummer 4 moet afdekken. De donorconferentie was deels een succes, want er werd 550 miljoen euro binnen gehaald. Er is echter nog altijd een tekort van 190 miljoen euro.

Het geld moet er komen, en in de komende decennia zijn nog veel grotere bedragen nodig, want de op 26 april 1986 door brand en een daarop volgende explosie vernielde kernreactor zit nog altijd vol met honderden tonnen aan radioactieve materialen. Het is de bedoeling dat er snel begonnen wordt met de bouw van de sarcofaag.

Dat gebeurt naast de kernreactor en het is de bedoeling dat de hele constructie op rails komt te staan en vervolgens over de kernreactor heen op z'n plek rijdt. Dat moet in 2015 gebeuren, waarna het de bedoeling is dat de kernreactor wordt afgebroken en de honderden tonnen radioactieve materialen worden afgevoerd. Het is nog altijd onduidelijk hoe dit karwei wordt aangepakt en hoeveel geld dit gaat kosten.

Het is nog altijd onduidelijk wat de gevolgen zijn van de kernramp, vandaag precies 25 jaar geleden. Er zijn 28 doden geteld onder de mensen die destijds de brand in de kernreactor moesten bedwingen. Tegelijkertijd zijn er zeker 6.000 gevallen van schildklierkanker ontdekt bij mensen die als kinderen of tieners blootgesteld waren aan hoge doses radioactieve fall out direct na de ontploffing in de kernreactor.

Maar Mikhail Balanov van het wetenschappelijke comité van de Verenigde Naties voor onderzoek naar de effecten van radioactieve straling tekende daar tijdens de vier dagen durende conferentie bij aan dat het moeilijk is om vast te stellen of en bij hoeveel mensen sprake was - en is - van gezondheidsproblemen die verband houden met de kernramp van een kwart eeuw geleden.

Met name de consumptie van de in Oekraïne populaire paddenstoelen en bessen uit het gebied rond Tsjernobyl baart Balanov zorgen. Er is geen controle bij de verkoop op lokale markten, maar het is inmiddels wel bekend dat ze met radioactiviteit besmet zijn. "Dat niveau kan in de komende decennia zelfs nog toenemen", aldus Balanvo.

Na de kernramp werden 115.000 mensen geëvacueerd. In een straal van 30 kilometer rond de kerncentrale woont niemand meer. Pripyat, waar de medewerkers van de kerncentrale woonden, is verworden tot een spookstad.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: