woensdag 27 april 2011

Banken verstrekken mondjesmaat consumptief krediet

De Oekraiense banken verstrekken gaandeweg meer consumptieve kredieten, maar ze blijven voorzichtig. "De risico's zijn groot en de winst is laag", constateert algemeen directeur Vjacheslav Yutkin van Prominvestbank. Hij verwacht een stijging van het aantal consumptieve kredieten met 10 tot 15 procent.

Oud-directeur van de Nationale Bank Oleksander Schlapak gaat uit van 15 tot 20 procent. Blij is hij daar niet mee, want ook hij ziet de risico's van groei van het consumptieve krediet. Hij vindt dan ook dat de NBU de rem er op moet zetten. Heel anders kijkt Volodimir Lavrensjuk er tegenaan. De voorzitter van de raad van bestuur van Raiffeisen Bank Aval. Hij voorziet geen problemen en verwacht een groei van het consumptieve krediet in gryvnia's van 18 procent. "De groei past bij de groei van de spaartegoeden met 34 procent", vindt Lavrensjuk.

De NBU maakte eerder vandaag bekend dat het aantal leningen dat niet op tijd wordt afbetaald nog altijd hoog ligt: 11,02 procent. Wel is sprake van een lichte daling ten opzichte van het begin van het jaar.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: