donderdag 21 april 2011

Oud-minister Lutsenko gaat in hongerstaking

Yury Lutsenko blijft nog zeker tot eind mei in de gevangenis. De voormalige minister van Binnenlandse Zaken was in beroep gegaan tegen het besluit van het openbaar ministerie om hem langer vast te houden, maar de rechtbank in Kiev besloot donderdag dat dit wel mag.

Uit protest kondigde Lutsenko vervolgens aan dat hij in hongerstaking gaat. Volgens hem is het besluit om zijn hechtenis te verlengen ingegeven door wraakgevoelens in plaats van een streven naar gerechtigheid.
Lutsenko zit sinds afgelopen Kerst gevangen. Hij wordt er van verdacht op grote schaal staatseigendommen te hebben verdonkeremaand. Hij zou de staat voor meer dan 83.500 euro hebben benadeeld. De oud-minister vindt dat hij om politieke redenen vast wordt gehouden. Zestig parlementsleden van de oppositie bepleitten vandaag in een petitie dat Lutsenko snel vrij moet komen.

Het openbaar ministerie vindt het gerechtvaardigd om hem langer vast te houden, aangezien Lutsenko nog altijd ontkent en geen haast heeft gemaakt met het doornemen van wat hem ten laste wordt gelegd.
 
Bron: Interfax-Ukraine, Kyiv Post

Geen opmerkingen: