dinsdag 12 april 2011

Poetin doet in Kiev beroep op 'goede, oude tijden'

Met een beroep op 'goede, oude tijden' heeft de Russische premier Vladimir Poetin dinsdagavond getracht Oekraïne de douane-unie van zijn land met Wit-Rusland en Kazachstan binnen te halen. Poetin vindt dat Oekraïne de EU maar moet laten zitten. Althans, hij wil dat Oekraïne eerst zijn douane-unie binnen gaat en wil dan dat de vier landen gezamenlijk een vrijhandelsverdrag met de Europese Unie sluiten.

Poetin wees er in een bijeenkomst van het Oekraïens-Russische comité voor economische, wetenschappelijke en technische samenwerking in Kiev op "dat er nog altijd lijnen vanuit de Sovjet-periode lopen en de partners van toen kunnen nog altijd niet zonder elkaar".

Premier Mikola Azarov onthield zich van commentaar op deze zienswijze van Poetin. Hij hield het er op dat het afwijzen van de douane-unie niet moet leiden tot belemmeringen voor de handel tussen Oekraïne en Rusland. Poetin had vorige week al laten weten dat Rusland Oekraïne invoerbeperkingen gaat opleggen als het land kiest voor een vrijhandelsverdrag met de EU.

Azarov herhaalde vanavond dat Oekraïne te veel betaalt voor Russisch gas en dat daar verandering in moet komen. Gazprom liet vorige week weten dat het contract uit 2009 herzien kan worden als Oekraïne voor de douane-unie met Rusland kiest.

Volgens politiek commentator Vadim Karasov probeert Poetin de invloed over Oekraïne terug te krijgen die onder de regering-Joesjenko verloren ging door economische druk op het buurland uit te oefenen. "Goederen uit Oekraïne zijn niet goed genoeg voor Europa, terwijl Rusland juist een grote afzetmarkt biedt. Poetin begrijpt heel goed dat Oekraïne economisch gezien niet op twee paarden kan wedden en hij gebruikt dat om de Russische invloedssfeer uit te breiden."

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: