woensdag 27 april 2011

Verdeeldheid om holodomor duurt voort

De hongersnood van 1932-1933 in Oekraïne, met opzet veroorzaakt door de Sovjetregering onder Joseph Stalin, wordt door 58 procent van de Oekraïners gezien als genocide. Daar staat tegenover dat 29 procent de zogenoemde Holodomor niet als zodanig erkent. In het onderzoek van de Rating Sociological Group wenste 13 procent hierover geen uitspraak te doen.

De opinie van de Oekraïners ten aanzien van de Holodomor is sterk aan verandering onderhevig. Ruim een jaar geleden vond 61 procent dat sprake was van volkenmoord. De hongersnood kostte tussen de 7 en 10 miljoen mensen het leven. Daaronder naar schatting 3 miljoen kinderen.

Begin dit jaar vond nog maar 53 procent dat sprake was van genocide, een doelbewuste poging om zoveel mogelijk Oekraïners de hongerdood te laten sterven. Maar in april is de steun voor deze visie weer gestegen naar 58 procent.

In het Russisch gezinde Oosten ligt de steun voor de Holodomor als genocide het laagst, met bijna 50 procent. In het noorden en de centrale regio's is dat 70 procent. In het Westen van Oekraïne worden de meeste aanhangers van de genocide-visie gevonden: 90 procent.

Het besluit van toenmalig president Viktor Joesjenko om de nationalistische vrijheidsstrijder Stepan Bandera tot Held van Oekraïne uit te roepen werd een jaar geleden afgewezen door 52 procent van de bevolking. Dat percentage is nu 51 procent. Bijna de helft van de ondervraagden vindt dat de nationalististische OUN-UPA niet betrokken is geweest bij Oekraïne's strijd voor de onafhankelijkheid. 27 procent, in het Westen 72 procent, vindt van wél.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: