zondag 17 april 2011

Justitie zit journalisten achter de vodden


Medewerkers van het openbaar ministerie hebben in de afgelopen weken enkele malen journalisten benaderd over verhalen die zij op hun nieuwswebsites hadden geplaatst over Yury Ivanjusjenko, een invloedrijk ondernemer en lid van de Partij van de Regio's die ook wel bekend is als Yura Yenakjevski
 
Journalist Artem Furmanjuk vertelde Radio Svoboda dat hij één van de 'gelukkigen' was die zo'n telefoontje kreeg. "De man zei Serhy Budnyk te heten en hij zou senior aanklager in de regio Donetsk zijn. Hij wilde van me weten waarom de website Pro-test, waarop ik regelmatig publiceer, drie jaar geleden een verhaal had opgenomen van Stanislav Rechynski. Het ging om het verhaal 'Moordenaars en drugsdealers', dat eerder werd gepubliceerd op de website ORD.'' 
 
In de afgelopen jaren grepen journalisten vaak terug op dit verhaal, als ze uit willen leggen hoe Yura Yenakjevski er in slaagde om een succesrijke zakenman te worden in Donetsk.

Journalist Furmanjuk werd telefonisch verzocht zich te melden voor een gesprek met justitie. Al snel bleek dat ook een redacteur van de website Ostriv zo'n telefonisch verzoek had ontvangen en hetzelfde overkwam Rechynki, de auteur van het verhaal 'Moordenaars en drugsdealers'. 
 
De redacteur van website ORD weigerde om bij justitie langs te komen voor een ondervraging, waarna de website werd gehackt. Volgens Formanjuk had justitie in Donetsk van de zakenman Ivanjusjenko het het verzoek gekregen om journalisten duidelijk te maken dat zij zich niet meer mogen baseren op het gewraakte verhaal.

Bron: Western Information Center

Geen opmerkingen: