dinsdag 19 april 2011

Internationale financiële steun voor Tsjernobyl

De miljoenen vliegen werkelijk over de tafel tijdens de donorconferentie van het Tsjernobyl Shelter Fund, vandaag in de Oekraïense hoofdstad. Gisteren gaf de EU al te kennen dat er 110 miljoen euro wordt gegeven voor een nieuwe afdichting van de in 1986 door brand verwoeste kernreactor.

Vandaag liet het hoofd van de Amerikaanse delegatie Zbigniew Brzezinksi weten dat de Verenigde Staten met 86,2 miljoen euro over de brug komen. Vanuit de VS is sinds eind jaren '90 al 168,1 miljoen euro gedoneerd.

De Duitse staatssecretaris voor Milieu Jurgen Bekker kwam met 42,4 miljoen euro over de brug. Samen met eerdere donaties heeft Duitsland al voor 100 miljoen euro gegeven.

Ook de Europese bank EBRD doet nog een flinke duit in het zakje. Volgens algemeen directeur Thomas Mirow gaat het om 120 miljoen euro, onder voorwaarde dat het algemeen bestuur van de EBRD daar volgende maand mee akkoor gaat. Mirow had meer goed nieuws in petto. De EBRD zou bereid zijn om de donatie op te trekken naar 180 miljoen euro, als het dit jaar niet lukt om minstens 480 miljoen euro bijeen te krijgen voor een nieuwe afdichting van de nog altijd radioactiviteit lekkende reactor in Tsjernobyl.

Oekraïne trekt zelf jaarlijks tussen de 8 en 10 procent van de staatsbegroting uit voor Tsjernobyl. "De kernramp van toen zal nog jaren een negatief effect hebben op onze economie", voorspelde president Viktor Janoekovitsj in z'n openingswoord op de donorconferentie. Hij liet weten dat er nog altijd een tekort van 740 miljoen is op de begroting voor de bouw van een nieuwe sarcofaag over de beschadigde kernreactor nummer 4.

Bron: Interfax-Ukraine

Geen opmerkingen: