Aan het illegaal kopiëren en installeren van software op thuiscomputers wordt jaarlijks 7,7 miljoen euro verdiend door kleine ondernemers en individuele handigerds. Zij rekenen tussen de 22 en 70 euro per keer, afhankelijk van het aantal te installeren programma's. Er zijn duizenden van deze bedrijfjes, want naar schatting 85 procent van alle computersoftware in Oekraïne is illegaal.
Daar moet wat aan gebeuren, vindt de Business Software Alliance (BSA). Niet alleen vanwege de internationale druk om wat te doen aan het illegaal kopiëren van software, maar ook omdat de computerbedrijfjes de belastingen ontduiken. Bovendien is de consument de dupe, aldus Yuri Omelsjenko. Hij is niet alleen de baas van de Oekraïense tak van Microsoft, maar ook voorzitter van BSA. Dat is een organisatie van de (legale) computerhandel.
Omelsjenko preekt natuurlijk voor de eigen parochie, maar hij heeft wel een punt. De prijs die de handige computerjongens rekenen voor hun werk zit volgens dicht tegen de kosten aan van legale software, zeker als die is voorgeïnstalleerd op een nieuwe computer. Maar ook een legaal geïnstalleerd programma is nog maar nauwelijks duurder dan illegaal, terwijl de computergebruiker zich met illegale software wel allerlei problemen op de hals kan halen.
Niet in het minst het risico van een flinke boeten. De Oekraïense wetgever heeft er een straf opgezet van 100 tot 400 maal het minimum inkomen of een werkstraf tot maximaal twee jaar. In beide gevallen is de betrapte gebruiker al z'n illegale software kwijt. Wie op grote schaal met illegale software werkt, riskeert een gevangenisstraf van maximaal zes jaar.
Bron: Ukrinform
Geen opmerkingen:
Een reactie posten