zaterdag 4 oktober 2014

Rusland eist naleving van het staakt-het-vuren

De Russische minister Sergei Lavrov heeft er bij zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry op aangedrongen dat die zijn invloed aanwendt en de Oekraïense regering vraagt het staakt-het-vuren te respecteren. Dat meldt Lavrov's ministerie na een telefoongesprek tussen de twee dat gisteren plaats had. Lavrov deed zijn oproep aan Kerry naar aanleiding van de de dood van de Zwitserse Rode Kruismedewerker Laurent DuPasquier afgelopen donderdag.

DuPasquier kwam om het leven bij een raketaanval in Donetsk, volgens de OVSE door een Urugan-raket. De Oekraïense regering legt de schuld bij de pro-Russische rebellen, die op hun beurt naar het Oekraïense leger wijzen. Moskou volgt de visie van de rebellen, zonder overigens aan te geven waar die wetenschap vandaan komt.

DuPasquier's dood wordt als ''moord'' betiteld. ''Er werd vanaf een positie geschoten die in handen is van het leger'', aldus woordvoerder Aleksandr Loesjevtitsj van het Russische ministerie in een video die bij de verklaring was gevoegd. Gisteren werden de Oekraïense militairen op de luchthaven van Donetsk opnieuw hevig onder vuur genomen.

Waarnemers van de OVSE constateerden ''zwaar geschut'' in het noordelijke deel van de stad, waar de luchthaven is. Het leger heeft toegegeven dat de rebellen korte tijd de eerste verdieping van de oude terminal bezetten, maar ze zouden verjaagd zijn.

Rusland heeft de parlementaire vergadering van de OVSE gisteren te verstaan gegeven dat er een internationaal onderzoek moet komen naar recent ontdekte massagraven bij de stad Donetsk. Volgens de Russische parlementsvoorzitter Sergei Narisjkin zou ''een deskundige van de OVSE'' bevestigd hebben dat er twee massagraven zijn gevonden met in totaal meer dan 400 lichamen van burgers.

Eerder liet de OVSE al weten dat de Letse activist Einars Graudins die dit bericht de wereld in heeft gebracht ''op geen enkele manier'' met de OVSE verbonden is. Sterker nog, er is geen onafhankelijk bewijs dat inderdaad sprake is van massagraven.

Bron: Radio Free Europe/Radio Liberty

Geen opmerkingen: